991348334210228
Loading...

Güvenli Kozmetik İpuçları



Kozmetikler; bir çok kişisel bakım ürünü günlük rutinimizin önemli bir parçası. Sağlıklı, parlayan, temiz ve güzel kokan bir cilt genç/yaşlı, kadın/erkek bir çok kişinin isteği.  Doğal olarak bu isteklerimize ulaşırken araçlarımızdan vazgeçmemiz mümkün değil, bilinçlenerek doğru seçimler yapmak ve  ufak değişiklerle kendimize yeni bir rutin hazırlayarak hem güzel görünmek hem de sağlıklı olmak mümkün..









 Ufak ama etkili aşağıdaki ipuçlarıyla kendinize güzel bakın..


Rutininizi basitleştirin.
Genel olarak daha az ürün çeşidi kullanın. Kullandığınız ürünlerin de içerik listesinin sade olmasına özen gösterin. Ürünleri karıştırmayın, farklı ürünleri üst üste sürmeyin. Tüm kimyasallar gibi kozmetik ürünlerinin içeriğinde yer alan kimyasallar da birbiriyle etkileşime geçebilir, tüm kozmetik formülasyonlarının birbiriyle etkileşiminin kontrol edilmesi için milyonlarca test yapılması gerekirdi ve bu tabii ki (!) yapılmıyor, bunu bilin. Standart olarak günlük iki kez az miktarda ürün kullanın, sık ve aşırı uygulamalardan kaçının.



İçerikler konusunda bilinçli ve özenli olun.
Basit içeriklere sahip ve içeriğinde daha az sentetik kimyasallar yer alan ürünleri seçin. İçerik etiketinde "parfüm"  yer alan sentetik kokulu ürünleri ve özellikle içinde kaçınılması gereken içerikler yer alan ürünleri kesinlikle almayın. Sağlığınızı etkileyebilecek her türlü içeriği sorgulayın ve bilgi sahibi olmaya gayret edin. Aldığınız ürünün ünlü bir markaya ait olması ya da üzerinde „hipoalerjenik”, „dermatolojik olarak test edilmiştir.” tarzı ibarelerin yer almasının o ürünün sağlıklı olduğu anlamına gelmediğini bilin! İçeriklerin yer aldığı kısımda ayrıca „içinde .... vardır.” diye bir cümle varsa bu o kimyasala karşı temkinli olmanız gerektiği içindir.



Natürel ürünler kullanın hatta elinizden geldiğince organik olan ürünler kullanın. 
Sentetik kimyasallarla formüle edilen ürünler yerine bitkisel ürünleri tercih edin, organik malzemeler ise her zaman ilk tercihiniz olsun. Organik onaylı ürünlerin en az yüz­de 95 ora­nın­da do­ğal içe­rik­li ol­ması ve top­lam bi­le­şen­le­rinin en az yüz­de 10’unun or­ga­nik ol­ması gerekmekte. Fakat bu ürünleri seçerken ambalajlarında „saf”, „doğal” ya da „organik” ifadelerinin yer alması tek tercih sebebiniz olmasın, pazarlamanın gücünün farkında olun, gerekli sertifika ve onaylarının olup olmadıklarını sorgulayın.



Kendiniz yapın. (DIY)
Bazı kişisel bakım ürünlerini kendiniz de kolaylıkla evinizde yapabilirsiniz. Hatta bunu çocuklarınızla/arkadaşlarınızla birlikte yapacağınız keyifli bir projeye çevirebilir ya da sevdiklerinize vereceğiniz sağlıklı bir hediye alternatifi olarak düşünebilirsiniz. Basit natürel içerikler kullanarak kendi rujunuzu ya da peeling ürününüzü kendiniz yapın.



Bu ürünlere direkt hayır deyin.
Makyaj ve bebek toz pudralarına, kuru şampuanlara, 50 üzeri SPF'ye sahip güneş bakım kremlerine, cilt renk açıcılarına, içeriğinde „nano” partiküller olan kremlere ve kimyasallarla yapılan saç düzleştirme, perma işlemlerine direkt hayır deyin.

Ayrıca;

Bebekler 
Bebeğinizin UVA/UVB ışınlarına karşı korunması her ne kadar önemliyse, kullandığınız güneş kremlerinin içinde oktinoksat, oksibenzon, benzone ve homosalat olmaması aynı derecede önemli. Minik bebeğinizin henüz tam gelişmemiş ciğerlerini korumak adına da içeriğinde çeşitli kimyasallar barındırabilen pudraları kullanmayın. Bebek yağı olarak da mineral yağdan uzak durun. Onun yerine hindistan cevizi yağı veya zeytin yağı deneyin! Kokulandırılmış bebek ürünlerini ise tercih etmeyin.

Hamileler
Gebelik sırasında manikür, pedikür, oje veya saç boyasından kaçının. Ruj ve makyaj ürünlerinde ise elinizden geldiğince az ve sınırlı kullanın, bu sizin ve bebeğiniz için en sağlıklısı olacaktır.

Berberler / Kuaförler
PPD (P-fenilendiamin) içermeyen boyaları tercih edin. Kimyasal içeren işlemler esnasında eldiven ve yüz maskesi takın. Çalıştığınız salonda iyi bir havalandırma sistemi ve bol temiz hava olduğundan emin olun.




Kaynaklar:
http://www.ewg.org/skindeep
http://www.safecosmetics.org/


Bilinçli Kozmetik web sitesi ve sosyal medya hesapları aracılığıyla yayınlanan tüm yazılar ve görseller bilgilendirme amaçlıdır, Doktor tavsiyesi veya tedavi yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızın çözümü için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Bilinçli Kozmetik paylaşılan bilgilerin uygulanmasından doğabilecek zararlardan, diğer site ziyaretçileri tarafından yazılan yorumlardan sorumlu değildir.
sivilce 8680884067534495559

Yorum Gönder Default Comments

emo-but-icon

Ana Sayfa item